Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2

Εξάμηνο: Εαρινό

Τύπος μαθήματος: Υποχρεωτικό

Διδάσκων: Ι. Πατρώνης - Δ. Γιαννίσης

Τα θέμα Σχεδιασμού αφορά την: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΛΟΦΩΝ: ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, ΠΝΥΚΑΣ ΚΑΙ ΝΥΜΦΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» που μαζί με το Αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αποτελούν τα δύο μοναδικά «ανοιχτά» Αρχαιολογικά πάρκα της Αθήνας. Στόχος του εργαστηριακού αυτού μαθήματος είναι κατ΄ αρχήν η αναγνώριση και η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και στη συνέχεια ο σχεδιασμός προτάσεων για την ανάδειξη της διδακτικής και αισθητικής αξίας αυτού του μοναδικού Αρχαιολογικού χώρου έτσι ώστε αυτός να λειτουργήσει συνολικά ως πόλος έλξης και ανάπλασης της τοπικής και της ευρύτερης περιοχής. Το εργαστήριο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου εξαμήνου αλλά όχι προαπαιτούμενο.

Οι απαιτήσεις από τους φοιτητές είναι οι ακόλουθες:

Υποχρεωτική παρουσία στο εργαστήριο και κυρίως στις παρουσιάσεις  των ειδικών προσκεκλημένων με σχετικά και παρεμφερή θέματα σε σχέση με τη συνεργασία αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και άλλων συναφών ειδικοτήτων

Επεργασία και παρουσίαση της ανάλυσης του θέματος στις εξής ενότητες:  Ιστορία και Αρχαιολογικός Χώρος, Αστικός χώρος-Οδικό δίκτυο-Συνδέσεις, Πράσινο-Ερωτηματολόγια, Εφορεία Αρχαιοτήτων- Δημαρχείο-Τοπικοί φορείς και οργανώσεις- Παρόμοιες προτάσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους- Πρόγραμμα.

Σύνθεση, επεξεργασία και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός νέων προτάσεων λειτουργίας του Αρχαιολογικού πάρκου και της ζωντανής –διδακτικής σχέσης του με τη μορφή και τη λειτουργία της σημερινής πόλης.  Μετά από σύνοψη όσων παρουσιάστηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο, θα εργαστούν πάνω σε προτάσεις διαμόρφωσης του χώρου.

 

Αξιολόγηση

Συμμετοχή στο μάθημα/εργαστήριο 10%

Δημόσια παρουσίαση ατομικής εργασίας 35%

Γραπτή Εργασία 55%

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ι.Τραυλός, Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών. Από των προϊστορικών χρόνων μέχρι των αρχών του 19ου αι., Αθήνα 1960.

Η Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών, https://archaeologia.eie.gr/archaeologia/gr/chapter_more_6.aspx

Χ.Μπούρας, Βυζαντινή Αθήνα 10ος-12ος αι., Αθήνα 2010.