Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) του οποίου είναι απόφοιτος. Έχει μάστερ (MPhil) και διδακτορικό (DPhil) στην κλασική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η τέχνη και η αρχαιολογία της Αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική θεωρία, και η διαχείριση μνημείων και πολιτισμικών αγαθών.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς, και τις μονογραφίες: Hellenistic Engraved Gems (Οξφόρδη 1999), Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία (Αθήνα 2011, 2016 και Ατλάντα ΗΠΑ 2016), Οι αρχαιολογίες του κλασικού (Αθήνα 2014), Το πρόσφατο μέλλον (2016), Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο (Αθήνα και Ατλάντα ΗΠΑ 2018), Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος - Ιστορία - Κληρονομιά (Αθήνα 2022), και Αρχαιοπολιτική (Αθήνα 2023). Το 2023 κυκλοφόρησε με δική του επιμέλεια το συλλογικό έργο Τα μνημεία των άλλων. Αλλότριες κληρονομιές στις παρυφές της μνήμης και της λήθης, με εργασίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο διεπιστημονικό σεμινάριο του Προγράμματος κατά το εαρινό εξάμηνο του 2019-20. Έχει εργαστεί ως επιμελητής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και ως επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στα έργα «Εικονική Αναπαράσταση του Αστικού Τοπίου της Αρχαίας Αθήνας» και «Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου».
Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες του ΕΚΠΑ και Διευθυντής των επιστημονικών – ερευνητικών προγραμμάτων «Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού» (ΕΚΠΑ) και «Looking at Things in Southeastern Europe: Regional Archaeology in Search of Viable Futures» (Getty Foundation ΗΠΑ). Από το 2021 συμμετέχει στο ερευνητικό ανασκαφικό πρόγραμμα για τα Πτολεμαϊκά Νεκροταφεία της Αλεξάνδρειας.
Την περίοδο 2018-2022 υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής και Διευθυντής του Προγράμματος, ενώ για τη διετία 2024-2026 έχει αναλάβει και πάλι τη Διεύθυνση, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.
e-mail: dkplantzos@arch.uoa.gr